Kuinka Käytät Silmätippoja

Kostuta silmäsi silmätipoilla ja -suihkeilla

Terveellinen silmienhoitorutiini vaatii joskus silmätippoja auttamaan tulehduksissa, nopeuttamaan paranemista tai yksinkertaisesti tarjoamaan kosteutusta ja mukavuutta kuiville, väsyneille silmille. Suurin osa tipoista on suunniteltu vaikuttamaan välittömästi kun ne koskevat silmää, joka antaa niille lisäedun suun kautta annettaviin lääkkeisiin nähden.

Mutta silmätippojen laitto ei aina välttämättä suju ilman haasteita. Monet ihmiset pitävät silmätippojen laittoa epämukavana tai jopa mahdottomana, ja prosessiin liittyy yleensä hieman sotkua. Joten, käydäänpä läpi hieman eri silmätippojen tyyppejä, niiden etuja sekä keinoja, jotka tekevät niiden käytöstä helpompaa.

Terveydentilat, jotka saattavat vaatia silmätippoja

Silmälääkärisi tai apteekkarisi on saattanut määrätä sinulle farmaseuttisia tai ilman reseptiä saatavia tippoja, joiden avulla voit helpottaa glaukoomaa, sidekalvotuleh­dusta, kroonisia kuivia silmiä tai monia muita sairauksia. Glaukooman hoito saattaa edellyttää useamman kuin yhden silmätippatyypin käyttöä, ja jos näin on, muista kiinnittää huomiota valmistajan käyttöohjeisiin, sillä saattaa olla tietty järjestys tai tietyt kellonajat, jolloin sinun tulee laittaa tippoja.

Sidekalvontulehdus on bakteeri-infektio, jota tavallisesti hoidetaan antibioottisten silmätippojen avulla. Silmälääkärisi tulee kehottamaan piilolinssien käytön välttämistä, kun silmäsi taistelevat tätä yleistä infektiota vastaan.

Kausiluonteisten allergioiden aiheuttamia epämukavuuksia voidaan usein eliminoida antihistamiinia sisältävillä allergiatipoilla. Siitepöly, pöly ja lemmikkieläimen hilse voivat myös johtaa kutiaviin, punaisiin ja vetisiin silmiin. Apteekki voi suositella sopivia silmätippoja kutiaviin silmiin, punoitukseen tai muihin oireisiin ilman reseptiä.

”Tietokonenäön oireyhtymä” eli liiallisen näytön tuijottamisen aiheuttama kuivasilmäisyys tuntuu väistämättömältä nykymaailmassa, sillä useimmat meistä ovat jatkuvasti kiinni älypuhelimissa, tableteissa ja työtietokoneissa. Voitelevat silmätipat ja ”tekokyyneleet” voivat auttaa niitä, jotka näyttävät viettävän suurimman osan heidän valveillaoloa­jastaan katselemalla digitaalisia näyttöjä. Kysy optikoltasi suositusta, ja pidä pullo tippoja mukanasi aina, kun tarvitset niitä - työpisteelläsi, autossa, käsilaukussa, kuntosalikassisasi jne. Näille oireille parhaita silmätippoja ovat Gelonen voitelevat silmätipat.

Prosessi vaihe vaiheelta

Seuraa näitä helppoja ohjeita laittaaksesi silmätipat silmiin

 • 1. Pese kätesi kunnolla saippualla ja vedellä. Kuivaa ne puhtaalla, nukkaamattomalla pyyhkeellä.
 • 2. Jos käytät laseja tai piilolinssejä, poista ne ensin, ellet käytä silmätippoja, jotka on erityisesti suunniteltu piilolinssien käyttäjille.
 • 3. Kallista päätäsi taaksepäin, tai mene makuuasentoon.
 • 4. Vedä varovasti toisella kädellä alaluomea alaspäin niin, että alaluomen ja silmämunan väliin muodostuu pieni aukko.
 • 5. Osoita silmätippapullolla alaspäin kohti silmää, noin 2 cm päässä silmästä.
 • 6. Purista varovasti pulloa, jotta saat tipan tippumaan silmään.
 • 7. Pää edelleen takakenossa, lisää tippoja niin monta kuin silmälääkärisi tai paketin ohjeet neuvovat.
 • 8. Sulje silmät muutamaksi sekunniksi ennen räpyttämistä, jotta tipat imeytyvät tarpeeksi.

Jos vieläkin epäröit

Jos näiden ohjeiden jälkeenkin vielä taistelet silmätippojen laiton kanssa, älä huoli, et ole yksin. Monien mielestä tämä on haasteellista, mutta on olemassa keinoja, joilla voit tehdä siitä hieman helpompaa ja mukavampaa.

Ensinnäkin, harjoitus tekee mestarin! Silloin, kun sinulle määrätään lääkettä sisältäviä tippoja, haluat että tekniikka on jo hallussasi, jotta tuotetta ei mene hukkaan ja silmäsi paranevat nopeammin. Koita harjoitella ensin apteekista ilman reseptiä saatavilla tipoilla. Voit harjotella tekniikkaa, tähtäämistä sekä annostelumetodia ilman, että silmään menee liikaa lääkeainetta tai heität hukkaan kalliita reseptitippoja.

Joidenkin mielestä myös on mukavampaa laittaa tippoja makuuasennossa, sen sijaan että vain kallistaa päätä taaksepäin.

Ja käytä myös muita saatavilla olevia ”työkaluja” – peiliä tai ystävääsi. Peili tekee tippojen laittamisesta hieman helpompaa toisille, vaikka silloin voi olla vaikeampi pitää pään asento kallistettuna. Jos sinusta tuntuu, ettet pysty itse tekemään sitä, pyydä ystävääsi joko laittamaan tipat silmääsi, tai ohjaamaan kättäsi kun olet oikeassa asennossa.

Silmätipat lapsille ja vauvoille

Äiti auttaa lastansa laittamaan silmätippoja

Kiemurtelevat taaperot ja lapset eivät aina ole helpoimpia potilaita, ja tämä voi olla haasteellista vanhemmille, jotka huolehtivat lastensa silmistä. Jos jälkikasvusi ei pidä silmätipoista, kokeile näitä menetelmiä, jotta saat tipat silmiin ja avun perille.

 • Pyydä lastasi makaamaan. Näin on helpompi pysyä aloillaan kuin seisoessa.
 • Vedä varovasti lapsesi alaluomea alaspäin, ja pyydä häntä katsomaan ylös.
 • Tiputa vaadittu määrä tippoja alaluomen ja silmämunan väliseen rakoon, ja pyydä lastasi räpyttämään muutaman kerran, jotta tipat leviävät tasaisesti.

Vaihtoehtoinen menetelmä, vaikkakaan ei ehkä tehokkain, on laittaa silmätippoja lapsen suljettujen silmien sisempiin kulmiin, kun hän makaa selällään. Kun hän avaa silmänsä, useimmat tipoista valuvat silmiin. Kysy tarvittaessa perheesi silmälääkäreiltä neuvoja.

Viimeiset turvallisuusmu­istutukset

 • Kiinnitä huomiota tippojen vanhenemispäivään. Älä käytä tippoja parasta ennen -päiväyksen jälkeen.
 • Huomioi tippojen säilytyslämpöti­laohje. Jotkin tipoista tulee säilyttää jääkaapissa, kun taas toiset tulee säilyttää viileässä, pimeässä paikassa säilyttääkseen tehokkuutensa.
 • Älä koskaan kosketa pullolla silmääsi tai sormiasi, äläkä pyyhi sitä millään kankaalla, jotta se pysyy steriilinä.
 • Kokeile hygieenisiä ja yksittäispakattuja “mono-annoksia” kuivien silmien helpotukseen. Avaat vain muovisen pään, laitat tipat silmiin ja heität pois.
 • Käytä silmätippoja vain kuten optikkosi tai apteekkarisi neuvoo.
 • Jotkin silmätipat voivat hetkellisesti sumentaa näön. Tarkista aina lääkäriltäsi, kauanko sinun tulisi odottaa ennen autolla ajamista tai koneiden käyttöä, kun käytät tiettyjä lääketippoja tai geelisilmätippoja.

Kommentit

Onko sinulla kysymyksiä?