Vetyperoksidinesteet ja niiden turvallinen käyttö

Peroksidinesteen käyttö on yksi tehokkaimmista tavoista puhdistaa piilolinssit. On kuitenkin tärkeää noudattaa tiettyä menettelyä, jotka poikkeavat suuresti siitä, miten käytämme yleis- tai monikäyttöisiä nesteitä. Tämä johtuu siitä, että nämä nesteet sisältävät vetyperoksidia, jota on käsiteltävä varovasti ja se on haitallista ennen kuin se on stabiloitu kemiallisen reaktion avulla. Tämän välttämättömän kemiallisen reaktion ansiosta peroksidi onnistuu poistamaan lähes kaikki epäpuhtaudet. Peroksidiliuosten tiedetään tarjoavan paljon tarkemman puhtistuksen kuin monikäyttöiset ratkaisut. Puhdistusprosessin aikana peroksidi hajottaa proteiinit ja erottuu bakteereista ja muista linssin pinnoitteista. Nämä nesteet eivät sisällä säilöntäaineita.

On erittäin tärkeää, että odottaa kunnes neutralointipro­sessi on täysin valmis. Kaksivaiheiset nestet käyttävät kahta ainetta peroksidin neutraloimiseen. On myös tärkeä tietää että tavallista linssikoteloa ei voida käyttää vetyperoksidi­nesteen kanssa, vaan peroksidinesteelle tearkoitettu erikoiskotelo joka sisältää katalyyttisen levyn. Tämä levy on tärkein osa koteloa. Koko puhdistusprosessi kestää vähintään 6 tuntia, vaikka tämä aika voi vaihdella riippuen nesteen merkkiä. Kun reaktio on päättynyt, et enää näe kuplia sisällä kotelossasi. Nyt on turvallista käyttää linssejä uudelleen. Älä koskaan käytä peroksidiliuosta suoraan silmiin.

Seuraavat säännöt on aina pidettävä mielessä peroksidinestettä käytettäessä

  • Peroksidinestettä ei pitäisi koskaan joutua suoraan kosketuksiin silmän kanssa. Tämä voi aiheuttaa sarveiskalvon palovammoja. Palaneet solut paranevat, mutta kaikkia tämä tulisi kuitenkin välttää.
  • Käytä aina neutralisointilevyä sisältävää erityiskoteloa. Tämä metallilevy on yleensä platinaa, ja se varmistaa että kemiallinen reaktio puhdistusta varten tapahtuu.
  • Älä täytä koteloa nesteellä pintaan asti. Varmista kuitenkin että piilolinssit ovat nesteen alla. Huomaat, että useimmissa koteloissa on merkki, johon haluat täyttää.
  • Älä ravista tai siirrä koteloa desinfioinnin ja neutraloinnin aikana.
  • Älä ota linssejä pois kotelosta ennen kuin neutralointi on päättynyt, mikä yleensä kestää noin 6 tuntia.
  • Kotelo tulee vaihtaa käytön jälkeen. Katalysointilevy menettää tehokkuudensa noin kolmen kuukauden käytön jälkeen.

Vaiheittainen opas peroksidinesteen käytöstä

Wash your hands

Pese ja kuivaa huolellisesti kätesi.

Check for the disc

Tarkista, sisältääkö erityiskotelo neutraloivan levyn.

Insert the lenses into the basket

Aseta linssit koriin (joka on yleensä kiinnitetty kotelon korkkiin). Usein linssikorin molemmilla puolilla on merkintä L ja / tai R, jotta voidaan erottaa oikean ja vasemman piilolinssin.

Rinse the basket

Sulje kori ja huuhtele linssit nopeasti peroksidiliuok­sella.

Fill up to the line

Täytä kotelo täsmälleen merkittyyn viivaan ja aseta kori välittömästi. Sulje kotelo kiinnittämällä se tiukasti.

Leave for 6 or more hours

Älä ravista tai siirrä koteloa desinfioinnin ja neutraloinnin aikana. Kaikki on kunnossa, jos neste alkaa kuplata. Tämä prosessi kestää nyt noin 6 tuntia.

Wash your hands again

Älä kosketa silmiäsi, jos sormillasi on peroksidijäämiä. Huuhtele kädet huolellisesti uudelleen.

Solution is neutralized after bubbles disappear

Kun pienet kuplat kotelon sisällä pysähtyvät, prosessi lopetetaan.

Pour out the neutralized solution

Kun neutralointi on päättynyt, voit kaataa nesteet pois ja jättää kotelon kuivumaan.

Never rinse with peroxide

Jos haluat huuhdella linssit uudelleen ennen niiden asettamista, tee se joko suolaliuoksella tai monikäyttönes­teellä. Älä koskaan käytä linsseihin peroksidia ennen niiden asettamista!