Usein kysytyt kysymykset linsseistä

Jos sinulla on kysyttävää tilauksestasi, tai haluat vastauksia tilauksiin liittyviin kysymyksiin katso meidän Usein kysytyt kysymykset tilauksista -sivu.

Piilolinssien käytön aloittaminen

 1. Missä iässä voi alkaa piilolinssien käyttö ja ovatko ne turvallisia lapsille?
 2. Voivatko piilolinssit pudota silmistäni?
 3. Voinko nukkua linssielläni?
 4. Voivatko piilolinssit aiheuttavaa epämukavuutta?
 5. Ovatko linssit vaikea asettaa ja ottaa pois silmistä?
 6. Voiko piilolinssi liukua silmän taakse ta juuttua ?
 7. Miten tiedän että linssi on oikeinpäin?
 8. Voivatko värilliset piilolinssit vaikuttaa värinäkymää?
 9. Kuinka monta päivää kestää yksi piilolinssirasia?

Linssien ostaminen verkossa

 1. Tiedän jo silmälasini luokkaa (vahvuus tai resepti). Voinko käyttää samaa reseptiä piilolinssien tilaukseen?
 2. Ovatko piilolinssit kalliita?
 3. Miten luen ja tulkitsen reseptiäni?
 4. Onko oikean ja vasemman piilolinssin välillä eroa?
 5. Voinko ostaa piilolinssejä ilman reseptiä?
 6. Onko turvallista ostaa piilolinssejä verkossa?
 7. Voinko saada kokeilulinssejä?
 8. Voinko tilata linssejä tai nestettä, joita en ole kokeillut ennen?
 9. Voinko tilata optikkomerkkejä, kuten Easyvision ja iWear -linssejä Alensalta?

Piilolinssien hoito

 1. Miten voin huolehtia piilolinsseistä?
 2. Mikä on "piilolinssien hankaus" ja miksi se on tärkeää?
 3. Voinko käyttää hanavettä linssien puhdistamiseen tai säilyttämiseen?
 4. Pitäisikö silmätippoja käyttää ennen piilolinssien asettamista tai sen jälkeen?
 5. Miten voin estää meikin tarttuminen linsseihin ?

Urheilu ja erityiset huomautukset

 1. Voinko urheilla linsseillä?
 2. Voinko uida linsseilläni?
 3. Voinko käyttää linssejäni suihkussa tai kylpyammeessa tai saunassa tai höyrysaunassa?
 4. Voinko käyttää piilolinssejä aurinkotuolissa tai auringon oton aikana?
 5. Voinko käyttää linssejä, jos minulla on hyvin kuivia silmiä?
 6. Voinko käyttää linssejä, jos minulla on allergioita?
 7. Voinko käyttää piilolinssejä pidempää kuin suositeltu aika?
 8. Voinko käyttää linssejä jos ne ovat vanhentuneet?

Piilolinssien käytön aloittaminen

Jos olet juuri aloittamassa piilolinssien käyttöä katso seuraavat tiedot.

1. Missä iässä voi alkaa piilolinssien käyttö ja ovatko ne turvallisia lapsille?

Piilolinssien käyttö ei ole riippuvaista iästä. Piilolinssejä käyttävät niin lapset kuin vanhemmatkin ikäluokat. Sinun tulee oppia, kuinka asetat ja poistat linssit oikein. Oikeanlainen hygienia ja linssien hoito ovat yhtä tärkeitä seikkoja linssien käytön kannalta.

Sinun on opittava asettamaan ja poistamaan linssit silmistä sekä oppia hygieenisen linssienhoidon. Vaikka piilolinssit ovat lapsille täysin turvallisia, linssien käytön aloittaminen on kuitenkin keskusteltava optikkonne kanssa. Lasten motivaatio ja halukkuus noudattaa tiukkoja linssinhoito- ja hygieniaohjeita voivat olla ratkaisevia tekijöitä siihen, ovatko he valmiita käyttämään piilolinssejä.

2. Voivatko piilolinssi pudota silmistäni?

Jos piilolinsseissäsi on oikea kaarevuus ja olet asettanut ne silmiin oikein, niiden tulisi pysyä paikallaan. Harvinaisissa tapauksissa, joissa piilolinssi liukuu pois paikaltaan, se pysyy silmässäsi kunnes asetat sen takaisin.

3. Voinko nukkua linssielläni?

Jos haluaisit nukkua linsseillä, sinun on hankittava sellaiset linssit jotka sallivat sen. Älä koskaan käytä linssejä jatkuvasti, ellei optikkosi ole sitä neuvonut. Kaikissa muissa tapauksissa sinun tulee noudattaa valmistajan ilmoittamaa käyttöaikaa ja poista linssit ennen nukkumaanmenoa.

4. Voivatko piilolinssit aiheuttavaa epämukavuutta?

Sopiva piilolinssi (joka on tarkoitettu sinulle) ei tulisi koskaan aiheuttaa epämukavuutta. Itse asiassa sinun pitäisi melkein unohtaa että edes käytät niitä. Uudet käyttäjät saattavat kokea jonkin verran epämukavuutta alkuvaiheessa, ja useimmiten tämä johtuu siitä että linssi on käännetty ulospäin. Jos sinulla on jatkuvaa epämukavuutta tai kipua, ota välittömästi yhteyttä silmäsihoidon asiantuntijaan.

5. Ovatko linssit vaikea asettaa ja ottaa pois silmistä?

Linssien asettaminen ja poistaminen voi viedä aikaa ennen kuin totut siihen. Lue lisää täältä: miten asettaa ja miten poista linssejä oikein.

6. Voiko piilolinssi liukua silmän taakse ta juuttua ?

Tämä on myytti! Linssit eivät voi koskaan luistaa ja eksyä silmiesi taakse! Silmän anatomia tekee tämän mahdottomaksi. Kuiva linssi voi mahdollisesti jäädä ylemmän silmäluomen alle, mutta älä huoli. Saat sen pois sulkemalla silmäsi, hiero silmäluomia varovasti ja räpäytä silmäsi sitten muutaman kerran. Levitä silmätippoja tai sopivaa kostutusainetta, jotta linssi voidaan ohjata takaisin paikalleen. Oikein asennettu linssi liukuu helposti takaisin paikalleen.

7. Miten tiedän että linssi on oikeinpäin?

Jotkut linssit ovat kirjaimilla tai numeroilla laserkaiverrettu, joiden avulla voit nähdä onko linssi oikein päin. Jos linssiä ei ole kaiverrettu, tai jos et näe sitä, voit myös tarkistaa linssin muodon asettamalla sen sormen kärjelle. Jos linssi on sileä puolikuun muotoinen, se on oikein. Kun reunat ovat ulospäin (käännetty), kuten kulhon reunalla, linssi on ulospäin ja sitä on käännettävä.

8. Voivatko värilliset piilolinssit vaikuttaa värinäkymää?

Näemme silmässämme olevan mustan pupillin kautta, joka on värillisen iiriksen keskellä. Värilliset piilolinssit ovat kirkkaita keskeltä, eli ne muokkaavat vain iiriksen väriä. Värinäkösi pysyy siis ennallaan. On kuitenkin mahdollista, että matalat valo-olosuhteet vaikuttavat näköösi pupillin laajentuessa. Piilolinssin kirkas osa on valmistettu niin, että se sopii suurimmalle osalle käyttäjistä.

9. Kuinka monta päivää kestää yksi piilolinssirasia?

Piilolinssien lukumäärä ei viittaa parien lukumäärään. Jos sinulla on sama voimakkuus kummassakin silmässä, pakettien kesto on seuraava:

 • Yksi pakkaus sisältäen 30 kertakäyttölinssiä kestää 15 päivää
 • Yksi pakkaus sisältäen 6 kuukausilinssiä kestää 3 kuukautta
 • Yksi pakkaus sisältäen 3 kuukausilinssiä antaa sinulle yhden parin ja yhden varalinssin
 • Yksi pakkaus sisältäen 6 kahdenviikonlinssiä on 3 paria ja kestää 6 viikkoa

Huomaa: Jos sinulla on eri voimakkuudet oikeassa ja vasemmassa silmässä, sinun tulee tilata kaksi pakkausta.

Piilolinssien ostaminen verkossa

Piilolinssien ostaminen verkossa on helppoa ja kustannustehokasta. Jos sinulla on voimassa oleva lääkäriin antama resepti, voit ostaa linssejäsi verkossa. Jos sinulla on kysyttävää online-tilauksesta, ota yhteyttä asiakaspalveluumme.

10. Tiedän silmälasieni voimakkuuden. Voinko käyttää samaa voimakkuutta piilolinsseissä?

Useimmissa tapauksissa silmälasien voimakkuus ei ole sama kuin piilolinsseillä, erityisesti kun kyseessä on suuri voimakkuus. Piilolinssit ovat lähempänä silmää, mikä vaikuttaa voimakkuuden muutokseen.
Huomaa: Tarvitset piilolinsseihin myös kaarevuuden mitat. Piilolinssin kaarevuus tulee olla sama kuin sarveiskalvon kaarevuus. Optikko tai silmäasiantuntija mittaa sekä kaarevuuden että parhaan voimakkuuden piilolinssejäsi varten.

11. Ovatko piilolinssit kalliita?

Piilolinssit ovat hieman kaalliita. Ne tarjoavat kuitenkin monia etuja tavallisiin silmälaseihin verrattuna ja voivat joissakin tapauksissa jopa osoittautua halvemmiksi. Talousarvion ja elämäntavan näkökohdat ovat hyvä paikka aloittaa. Käytätkö niitä joka päivä tai vain satunnaisesti? Alensa tarjoaa laajan valikoiman edullisia linssejä.

12. Miten luen ja tulkitsen reseptiäni?

Onko sinulla vaikea tulkita kaikki numerot, arvot ja parametrit linssireseptissä? Lue lisää täältä: #.

13. Onko oikean ja vasemman piilolinssin välillä eroa?

Jos sinulla on sama voimakkuus molemmissa silmissä, linsseillä ei ole eroa. Tässä tapauksessa voit ostaa yhden pakkauksen ja käyttää linssejä molemmissa silmissä. Jos tarvitset erilaista reseptiä vasempaan ja oikeaan silmään, tarvitset vähintään 2 linssipakkausta. Suosittelemme että laatikot merkitään ”V” – ja “O” -merkillä jotta tiedät joka kerta kun asetat uuden parin. Alensa-tilausta varten ei ole eroa vasemman ja oikean silmän välillä parametrien syöttämisessä.

14. Voinko ostaa piilolinssejä ilman reseptiä?

Suomen lainsäädännön mukaan on mahdollista ostaa piilolinssejä verkossa ilman reseptiä.

15. Onko turvallista ostaa piilolinssejä verkossa?

Kuten muillakin alueilla, voit löytää epäluotettavia yrityksiä myös piilolinssikau­ppiaiden joukosta. Voit vastaanottaa vanhentuneita tuotteita tai tuotteita, jotka eivät saisi olla markkinoilla kotimaassasi, tai toimituksessa voi kestää paljon kauemmin kuin on sovittu. Siksi on suositeltavaa valita vakaa ja tunnettu verkkokauppias ostettaessa piilolinssejä. Tutkimalla kauppiaan verkkosivuja voit päätellä, onko kauppias luotettava vai ei.

16. Voinko saada kokeilulinssejä?

Vain optikko tai silmälääkäri on valtuutettu antamaan sinulle koelinssejä perusteellisen tutkimuksen jälkeen. Poikkeus tähän sääntöön on meidän TopVue-linssien tuotemerkki, joka sisältää tyytyväisyystakuun. Jos et ole tyytyväinen jostain syystä, voit palauttaa käyttämättömät linssit täyden hyvityksen saamiseksi.

17. Voinko tilata linssejä tai nestettä, joita en ole kokeillut ennen?

Tilaa vain linssejä jotka ovat määrätty sinulle silmälääkäriltäsi. Uuden merkin tai tyypin vaihtaminen ilman asiantuntijan neuvoja voi aiheuttaa epämukavuutta tai vakavampia terveysongelmia. Sama koskee piilolinssines­teettä.

18. Voinko tilata optikkomerkkejä, kuten Easyvision ja iWear -linssejä Alensalta?

Monet piilolinssikaupat ja optikot kuten Specsavers tarjoavat suosittuja piilolinssimerkkejä omalla/toisella nimellä. Löydät optikkoiden omien merkkien vaihtoiehtoiset nimet täältä: Katsokaa #.

Piilolinssien hoito

Piilolinssit vaativat asianmukaista hoitoa. Tästä löydät muutamia yleisimpiä kysymyksiä linssien hoidosta.

19. Miten huolehdin piilolinsseistäni?

Piilolinssien hoito on erittäin helppoa eikä vaadi paljon vaivaa. Nykyiset pehmeät, uudelleenkäytet­tävät piilolinssit vaativat vain yhden tyyppisen nesteen puhdistukseen, huuhteluun ja säilyttämiseen. Jos käytät päivittäisiä kertakäyttö piilolinssejä, sinun ei tarvitse huolehtia puhdistuksesta tai säilyttämisestä. Heitä ne pois jokaisen päivän lopussa / käytön jälkeen.

20. Mikä on "piilolinssien hankaus" ja miksi se on tärkeää?

Piilolinssien hankaaminen tulee aina olla osa puhdistusprosessia, joko ennen kuin asetat niitä koteloonsa yöllä tai kun huuhtelet niitä aamulla ennen asettamista. Laita linssi kämmenelle ja käytä yleiskäyttöinen linssineste ja hiero sitä varovasti sormella. Linssin hankaaminen nesteellä vähentää merkittävästi linssin desinfioinnin jälkeen jääneiden kerrostumien määrää. On saatavilla monia "NO RUB" monikäyttöisiä nesteitä, jotka lupaavat välitöntä desinfiointia.

21. Voinko käyttää hanavettä linssien puhdistamiseen tai säilyttämiseen?

Älä käytä missään olosuhteissa vettä tai muuta nestettä piilolinssien puhdistamiseen tai säilyttämiseen. Hanavesi ja jopa pullotettu vesi voivat ksisältää bakteereja ja aiheuttaa vakavia terveysongelmia! Vältä tätä, ja käytä vain nesteitä jotka ovat tarkoitettu piilolinssien hoitoon. Tämä tarkoittaa sitä, että on hyvin tärkeää kuljettaa mukana linssinestettä jos esim. matkustaa.

22. Pitäisikö silmätippoja käyttää ennen piilolinssien asettamista tai sen jälkeen?

Silmätipat ovat itse asiassa keinotekoisia kyyneleitä, jotka kosteuttavat ja suojaavat silmiäsi, joten on täysin turvallista käyttää niitä joko ennen linssien asettamista tai sen jälkeen.

On suositeltavaa, että viskoossiset silmätipat(ge­elitipat) käytetään ennen linssien asettamista. Tämä mahdollistaa silmätippojen leviämisen koko silmään, mikä helpottaa piilolinssien käyttöä.

23. Miten voin estää meikin tarttuminen linsseihin ?

 • Vältä rasvaisia meikkejä
 • Yritä käyttää vesipohjaisia ja ei-allergeenisia tuotteita
 • Aseta piilolinssit ennen meikkiä ja ota ne pois ennen kuin peset meikit pois
 • Pese kätesi hyvin
 • Kun käytät puuteria, sulje silmäsi käytön aikana ja harjaa ylimääräinen puuteri pois ennen niiden avaamista
 • Älä käytä ripsivärejä liian lähelle silmämunaa ja vältä ripsivärejä jotka sisältävät kuituja.

Lopuksi, älä unohda vaihtaa tuotteitasi ja pestä harjat ja sienet usein estääkseen bakteerien ja muiden epäpuhtauksien muodostumisen ja leviämisen.

Urheilu ja erityiset huomautukset

Lue lisää jos olet aktiivinen urheilija tai sinulla on muita kysymyksiä piilolinssien käytöstä.

24. Voinko urheilla linsseillä?

Yksi piilolinssien suurista eduista on kyky liikkua ja urheilla kun he käytät niitä. Ne tarjoavat parempaa reuna-näkymää, ovat mukavia eivätkä sääolosuhteet kuten sade tai sumu vaikuta, ja sallivat urheilijan käyttää suojaavia päähineitä turvallisesti ja mukavasti. On turvallista sanoa, että piilolinssit ovat ainoa ratkaisu jos tarvitset näkövahvuuksia minkä tahansa urheilun aikana.

25. Voinko uida linsseilläni?

Uiminen piilolinsseissä, olipa se sitten meri, joki, järvi tai uima-allas, muodostaa merkittävän vaaran silmien terveydelle. Lyhyesti sanottuna piilolinssit eivät saa koskaan olla vedessä. Jos avaat silmäsi veden alla, poista linssit 10-15 minuutin kuluessa ja älä käytä niitä uudelleen. Merivesi voi saada linssit kuivumaan ja tarttumaan sarveiskalvoon. Käytä aina vesitiiviit, suojaavat uimalasit, jos et pysty välttämään linssien poisottamista uidessa.

26. Voinko käyttää linssejäni suihkussa tai kylpyammeessa tai saunassa tai höyrysaunassa?

Vesijohtovettä ja hiki sisältävät bakteerejä jotka eivät saa koskaan joutua kosketuksiin linssien kanssa. Saippuat ja muut kemikaalit suihkutuotteissasi voivat myös olla vaarallisia silmillesi. Näissä kuumissa, kuivissa tai höyryisissä tiloissa linssien käyttäminen voi aiheuttaa kipua, epämukavuutta, ärsytystä ja vaikeuksia niiden poistamisessa. Siksi viesti on selkeä: poista linssit ennen suihkuun, ammeeseen, saunaan tai höyrysaunaan astumista.

27. Voinko käyttää piilolinssejä aurinkotuolissa tai auringon oton aikana?

Suurin riski joka liittyy linssien käyttämiseen solariumissa, on se, että lämpö saa niitä kuivumaan, mikä tekee linsseistäsi vaikeaa poistaa ja voi aiheuttaa ärsytystä. Joka tapauksessa on parasta poistaa linssit etukäteen. Voi myös suojata silmiäsi ja linssejäsi aurinkolaseilla.

28. Voinko käyttää linssejä, jos minulla on hyvin kuivia silmiä?

Jopa ne, jotka kärsivät kuivan silmän oireyhtymästä pystyvät käyttämään linssejä. Kysy huolellisesti silmälääkäriltäsi perusteellinen tutkimus ja suositukset ennen linssien käyttämistä.

29. Voinko käyttää linssejä, jos minulla on allergioita?

Kausiluonteiset allergiat eivät estä sinua piilolinssien käyttämisestä niin kauan kuin otat ne asianmukaisesti huomioon. Tämä tarkoittaa: - Vähennä käyttöaika - Ota yhteyttä optikkoon jotta saat parhaan linssinesteen allergiakauden pahimpaan aikaan - Käytä päivittäisiä kertakäyttölinssejä

30. Voinko käyttää piilolinssejä pidempää kuin suositeltu aika?

On tärkeää noudattaa linssien määrätyn käyttöajan eikä venyttää niiden käyttöä pidempään kuin määrätty aika.

Pölyn ja lian muodostuminen alkaa heti kun linssi otetaan pois ostetusta linssipakkauksesta. Liat ja pölyt voivat muuttua myrkyllisiksi ajan myötä, mikä alentaa hapen läpäisevyyttä ja lisää keratitis- ja sarveiskalvon haavaumien riskiä. Vähentynyt hapenläpäisevyys voi aiheuttaa epämukavuutta, epätarkkuutta tai punaisia, ärsytettyjä silmiä.

31. Voinko käyttää linssejä jos ne ovat vanhentuneet?

Joissakin linssipakkauksissa vanhentumispäivämäärä osoittaa kuinka kauan kyseiset linssit pysyvät hygieenisinä. On suositeltavaa, että et käytä linssejä, jotka ovat vanhentuneet, sillä niiden turvallisuutta ei voida enää taata.