Kontaktní čočky banner

Voinko käyttää piilolinssejä pidempään kuin suositellaan?

Nosta kätesi, jos olet joskus käyttänyt linssejäsi vähän kauemmin kuin sinun pitäisi? Valitettavasti useimmat meistä ovat tehneet niin silloin tällöin. Ehkä teet tämän vähentääksesi kustannuksia. Kun rahat ovat vähissä ennen palkkapäivää, miksi et käyttäisi samoja linssejä vielä muutaman päivän pidempään? Tai ehkä sinulla on kuukausilinssit, mutta käytät niitä vain muutaman kerran kuukaudessa. Varmasti niitä voi siinä tapauksessa jatkaa ensimmäisten 30 päivän jälkeen, eikö niin? Tai kenties olet yksinkertaisesti unohtanut vaihtaa linssisi ajoissa. Me ymmärrämme hyvin. Elämä on hektistä! Mutta on tärkeää pysyä tietoisena piilolinssien käyttöaikataulusta ja pitää siitä kiinni. Linssien pidennetty käyttö voi aiheuttaa epämukavuutta, näön hämärtymistä ja pahimmassa tapauksessa infektioita. Katsotaanpa, miksi tämä on ehdoton ei ja mitkä ovat riskit.

Mitä linsseille tapahtuu, jos pidät niitä pidempään kuin sinun pitäisi?

Päivittäisiä kertakäyttölin­ssejä, kahden viikon linssejä ja kuukausilinssejä ei ole suunniteltu kestämään yli määritetyn käyttöajan. Päivittäislinssit ovat sileitä ja ohuita, ja niiden istuvuus on vähemmän monimutkainen, joten niiden hauras rakenne on vähemmän kestävä. Kahden viikon linssit ovat hieman paksumpia, ja kuukausilinssit ovat yleensä paksuimmat, joten ne myös "kestävät" pisimpään. Mutta älä anna sen hämätä luullen, että ne ovat ikuiset.
Kaikki pehmeät piilolinssit on suunniteltu sallimaan terveellinen määrä happea kulkeutumaan sarveiskalvoon (hapenläpäisevyys), mutta kun linssi ylittää käyttöikänsä, sisäänrakennetut hapen virtausreitit alkavat hajota. Lyhyesti sanottuna, kun käytät linssejä pidempään, ne kuluvat. Tämä tarkoittaa, että istuvuus, saostumien kestävyys ja hapenläpäisevyys ovat kaikki vaarassa. Ja tässä mahdolliset seuraukset:

Huonosti istuvat linssit

Tiedätkö tuoreiden, puhtaiden piilolinssien tunteen? Aivan oikein…et tunne niitä! Tämä johtuu siitä, että nykypäivän linssit on suunniteltu tuntumaan melkein siltä kuin sinulla ei olisi mitään silmissäsi. Mutta kun linssejä on käytetty suunnitellun vaihtoaikataulun jälkeen, ne voivat vääristyä. Vääntyneet linssit ovat epämiellyttävät käyttää ja voivat nopeasti johtaa ärtyneisiin, kipeisiin silmiin.

Linssien repeytyminen

Linssit voivat repeytyä, jopa parhaimmissa olosuhteissa. Kun ne tulevat vanhemmiksi ja hauraammiksi, ne voivat kuitenkin repeytyä helpommin. Jos linssi repeää kädessäsi, se on ikävä pieni vastoinkäyminen. Jos linssi kuitenkin repeää silmässäsi, sinulla on vakavampi ongelma. Sinun tulee poistaa silmästä kaikki mahdolliset linssin palat ja vierailla välittömästi silmänhuollon asiantuntijallasi poistaaksesi silmiin jääneet palat turvallisesti, jotta vältyt epämukavilta tuntemuksilta ja tulehduksilta.

Hapenpuute

Terveille silmille on tärkeää, että verkkokalvo, sarveiskalvo ja muut osat saavat riittävästi happea. Kunkin linssityypin hapenläpäisevyys heikkenee jatkuvasti ajan myötä, ja kun määrätty käyttöaika on ylitetty, happea kuljettavat linssin mikroskooppiset rakenteet hajoavat eivätkä pysty toimittamaan riittävää happea. Tämä johtaa punaisiin, ärtyneisiin silmiin, polttavaan tunteeseen ja mahdollisesti vakaviin pitkäaikaisiin komplikaatioihin.

Likaiset linssit

Likaa ja muita epäpuhtauksia kutsutaan kerrostumiksi. Valitettavasti linsseihin alkaa muodostua saostumia heti, kun ne poistetaan steriilistä pakkauksestaan. Asianmukainen puhdistus (kahden viikon ja kuukausilinssien tapauksessa) on välttämätöntä, mutta ei ole olemassa puhdistusliuosta, joka poistaisi 100% kerrostumista. Kun linsseihin alkaa muodostua saostumia, näkösi voi sumentua, ja lopulta likaiset linssit voivat muuttua myrkyllisiksi ja aiheuttaa epämukavuutta ja vakavia tulehduksia.

Yhteenveto

Monet piilolinssien käyttäjät jättävät huomiotta suosituksen, jonka mukaan heidän ei tule tahallaan tai vahingossa käyttää piilolinssejä pidempään kuin niiden käyttöiäksi on ilmoitettu. Vaikka vanhojen linssien käytön seuraukset eivät välttämättä vaikuta sinuun välittömästi, on tärkeää muistaa, että saatat vahingoittaa arvokasta näköäsi pidemmällä aikavälillä. Lyhyesti sanottuna sekä meidän että asiantuntijoiden neuvot ovat seuraavat:

  • Älä käytä piilolinssejäsi pidempään kuin on suosteltu:vaihda kuukausilinssit kuukauden kuluttua ja päivittäislinssit yhden päivän kuluttua!
  • Älä käytä piilolinssejäsi 24 tuntia tai nukkuessasi: vain tietyt linssit sallivat tämän, ja silloinkin se on sallittua vain optikkosi tai silmälääkärisi kanssa neuvottelun jälkeen.
  • Älä käytä piilolinssejä, kun niiden viimeinen käyttöpäivä on mennyt: vanhentuneet linssit eivät enää täytä tarvittavia laatustandardeja ja ovat lähes aina vääristyneitä!

Ei yksinkertaisesti kannata ottaa riskiä ja venyttää niiden käyttöä vielä muutamaksi tunniksi, päiväksi tai viikoksi. Linssit voidaan vaihtaa, mutta ei silmiäsi.Pidä siis niistä hyvää huolta ja kunnioita linssien käyttöaikaa!

Kommentit

Onko sinulla kysymyksiä?